Et stuvende fuldt stadion med høj sol og fantastisk stemning, det var hvad årets DM i Vallensbæk bl.a. bød på. Sport på højeste nationale plan med et seriøst twist af ekvipager fra den absolutte internationale top, gav præcis den stemning og sport som alle var kommet for. Og i år for første gang i mange år med udenlandsk dommer, som var ingen ringere end kommende OL dommer fra Tyskland Henning Lehrmann.
Det var tydeligt at arrangørerne bag DM stævnet havde hænderne fulde med det store arrangement. Men set og hørt fra sidelinien under vejs, var det med optimale baner (forberedt og vedligeholdt af Bluhme Dressage), gode træningsmuligheder og gode stald forhold. Alle uhyre vigtige faktorer for at rytterne og deres heste kan præstere optimalt.
Måske overraskede det, at så mange dressurentusiaster havde fundet vej til Vallensbæk, idet gearingen i forhold til forplejningen desværre ikke kunne følge med. Men mon ikke arrangørerne kan nå at rette lidt op på den del inden den kommende weekends DM for juniorer og ungryttere.
Med så mange mennesker til et DM, bragte det stemningen op på et niveau, man ikke har mærket siden Broholm-tiden. Der var fuld applaus og opbakning til alle ekvipagerne i bedste mesterskabsånd.
Sporten
Årets felt til DM var på 28 ekvipager og efter førstedagens Grand Prix var de 15 bedste klar til søndagens kür finale.
Ikke overraskende var Cathrine og Free i front efter førstedagens Grand Prix, om det skulle være med knap 7,5% forspring ned til Carina og Danse, var måske ikke helt så tydeligt som pointtavlen viste. Men fakta er at MSJ Freestyle og Cathrine mestre kunsten i harmoni og afspændthed kombineret med høj kvalitet og det skal naturligvis også give tydelige vinderpoint.
På papiret var der lagt op til spænding om bronzemedaljen, og den spænding holdt helt til slut, hvor Lone Bang og Rostov i overbevisende stil også meldte sig seriøst ind i kampen om sølvet. Men et stærkt udlæg på førstedagen fra Carina og Danse sikrede dem alligevel sølvmedaljen. Et nyligt trænerskifte for Carina og Danse, som nu har berider Jon D. Pedersen på sidelinien, har givet tydelig ændring i specielt Grand Prix turen med mindre pres og bedre flow i passage/piaffe turene, selvom piaffe aldrig bliver highlight for ekvipagen, så har de rigtig mange andre ting under vejs på +8 skalaen, med skridtturen, serier og pirouetter.
Fra sidelinien var det tydeligt at Lone var klar på en fest da hun rider på banen til gårsdagens kürfinale, og det fik hun også sammen med sin rutinerede partner Rostov. Og festen var ikke kun på banen, men også hos dommerne som fortjent satte ekvipagen på 2. pladsen i den individuelle kür konkurrence, og parret slutter flot igen i år på podiet med bronzemedaljen. Lone og Rostov er jo allerede en del af a-truppen, og vi vil formodentlig se dem til start til stævnet i Aachen som ligger i starten af juli.
DM bliver jo afgjort med resultaterne fra både Grand Prix og Grand Prix kür. I forhold til mesterskabsformatet havde det været mere relevant om man i år havde valgt at det skulle afholdes Grand Prix og Grand Prix Special, idet Grand Prix Specialen er afgørende for sommerens holdkonkurrence til OL.
Selvom det var med afbud fra Nanna Merrald, grundet hendes søsters bryllup, så var Nanna og hendes kæreste alligevel klar på sidelinien til søndagens kürfinaler, hvor Blue Hors rytter Sophia Ludvigsen med Blue Hors Quintana igen i år stod øverst på podiet efter U25 küren.
Daniel havde ladet Vayron blive hjemme efter deres succesturen i Compiegne, og istedet medbragt den 10-årige Sezuan / Carex hoppe Shirley, som han fik vist rigtig ordentlig i Grand Prix´en med lidt spændinger, mens gårsdagens kür var tydeligt forbedret selvom det ikke helt blev reflekteret på pointtavlen. Parret slutter som samlet nr. 7 i årets DM. Daniel modtog en særlig ærespræmie givet af Dressurens Venner: “For hans altid sobre måde at fremvise en hest på, og for at være en god kammerat og have den bedste holdånd. Daniel er garant for at hestens velfærd er i fokus, og det er vejen frem,” var ordene fra altid velforberedte stadionspeaker Pia Switzer.
Lige udenfor podiet slutter Favour Gersdorf og Nadja med en flot 4. plads. Det stadig forholdsvis nye trænerskifte til Rune Willum ser ud til at bære succesfuld frugt. Generelt et billede med endnu mere kontrol, mere smidighed i traversader og forbedret kvalitet i galopturen samtidig med at passage/piaffe turene er med super balance og rytmik hele vejen. En ekvipage som vi helt sikkert vil se mere til inden OL, og som skal holde sig skrape indtil endelig udtagelse.
Anna og Quel Filou arbejder med forskellige ting sammen med Wolfram Wittig, og lige nu giver det sig udslag i forbedringer på nogle punkter, samtidig med at der må gives køb på andre ting. Men weekendens DM har klart bragt dem tilbage på sporet efter et lidt svært forår, og det ser ud til at udendørs sæsonen bringer tingene bedre sammen. Et skønt harmonisk billede med gode kvaliteter, som lige nu bare til pudses lidt skarpere af.
Højest placeret debutant i DM feltet er Kenneth Damgaard med hoppe UNO Day Sun. H2R fangede Kenneth og hans træner Vibke Degn Andersen efter gårsdagens kür finale, hvor parret slutter på en samlet 6. plads.
Lyt med her ⬇️🎧
Grand Galiano og Rikke samler værdifuld erfaring for hver gang de rider ad midten, og Grand Galiano er stadig super ung med sine blot 9 år på det sværeste niveau, så tingene bliver også sat sammen og gradvist forbedret i et tempo som ser ud til at være afstemt efter styrkeforholdet. Parret slutter som samlet nr. 7.
Joachim og Vichy Pax er også inde i en positiv udvikling. Mest bemærkelsesværdigt er de forbedrede serier, hvor Vichy tidligere har toppet op i stedet for at springe under i changementerne. Det ser ud til at være et issue som Joachim er ved at have knækket koden til, og efter at have konsulteret Kyra Kyrklund efter Grand Prix´en, så var der selvfølgelig et lille ekstra værktøj i Kyra´s uudtømmelige værktøjskasse, som Joachim fik med i forberedelserne til gårsdagens kür. Parret bliver samlet nr. 8. Kyra er jo med på sidelinien som en del af Cathrine´s team frem mod OL.
Næste stop frem mod OL
DRF har ikke sat navne på de ekvipager som skal repræsentere Danmark til stævnet i Rotterdam fra 19.-23. juni som formodentlig sidste stop inden endelig udtagelse, men Cathrine bekræfter overfor H2R at planen er at hun skal ride Freestyle i Rotterdam, da der “stadigvæk skal pudses lidt af her og der,” som hun udtrykker det.
Så mon ikke vi får Vayron og Danciera på banen i Rotterdam også, og indtil videre er planen jo at Blue Hors Zepter og Nanna er til start 6.-9. juni i Hagen.
U25 mesterskabet
Med et kig tilbage på tidligere U25 mesterskaber, så var det ofte præget af ældre heste som allerede havde aftjent deres værnepligt i seniorsporten. Det billede har tydeligvis ændret sig, og i dag ser man ofte de unge ryttere på yngre heste, som udvikler sig sammen.
Udover de kendte i toppen af feltet er ny på U25 niveauet Ida Bjørn med Hussmanns Jackson, som lige nu banker seriøst på for en plads i truppen med kvalitet og rigtig god ridning.
Mesterskab i lille-tur
I den forgangne weekend har Holland også afholdt nationale mesterskaber og her finder man ikke kun mesterskaber i U25 og senior, men bl.a. også i lille-tur.
Det er jo ikke nogen hemmelighed at det er langt fra alle som nogensinde kommer til at ride Grand Prix, så derfor kunne et mesterskab i lille-tur, Prix St. Georg og Intermediaire I være særdeles attraktivt at lave sammen med mesterskabet i stor tur. Ikke at det skal tage over for Bundgaard Byg, som jo hvert år tiltrækker mange ekvipager til vinterens landsstævner, men være et supplement som rytterne også kunne ride i udendørs sæsonen, og samtidig være en del af DM-stemningen med tilhørende medaljer.